Sattler: EU ne gleda blagonaklono na projekt Blok 7 u Tuzli

Specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH Johann Sattler je za BHRT kazao da je razočaran, građani su skeptični kada je u pitanju članstvo u EU, ali su nezadovoljni i vladavinom prava, radom institucija, dugim čekanjem ročišta i parnica…”. 

Po njegovim riječima, ako BiH želi napredovati na putu u EU, vladavina prava je “alfa i omega, nešto gdje nema popuštanja”.

Komentirajući ekonomsko-investicijski paket koji je težak ukupno dvije milijarde eura, a kojemu aplicira i BiH, kaže da je to “druga značajna stvar koja je jučer usvojena u Briselu”.

 – Najsnažnije težište je stavljeno na prijevoz, energetiku, infrastrukturu, zelenu agendu i digitalnu transformaciju… Tu je dosta projekata poput koridora V-C, treba nam investicija koja će bolje povezati Sarajevo i Podgoricu, ta je cesta stvarno noćna mora – rekao je. 

Govoreći o tzv. zelenoj politici za koju se zalaže EU i komentirajući Blok 7 u Tuzli, ocijenio je da EU “ne gleda blagonaklono na taj projekt” jer je riječ o “pogrešnom pristupu u vremenima kada Europa napušta ugalj”.

(Foto:Depo.ba)