Salkić: Prekinuti sistemsku diskriminaciju Bošnjaka

Činjenica da vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bez ikakve sankcije i ozbiljnih posljedica provode sistemsku diskriminaciju u obrazovnom procesu ovog entiteta nad bošnjačkom djecom pokazuje kakav je odnos međunarodne zajednice prema poštivanju ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama predviđa da svako ima neotuđivo pravo da svoj jezik naziva onako kako hoće i da ga slobodno koristi bez bilo kakve diskriminacije. Isto to predviđaju i ustavi u Bosni i Hercegovini ali i zakoni koji tretiraju oblast obrazovanja. Ustav entiteta jasno definiše pravo konstitutivnim narodima da svoj jezik nazovu onako kako to oni žele. To proizilazi iz ustavne definicije jezik srpskog naroda,  jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, navodi se u saopćenju. 

Vlasti u RS-u kršeći Ustav i provodeći diskriminaciju Srbima i Hrvatima dozvoljavaju da svoj jezik oslove onako kako osjećaju i žele dok samo Bošnjacima nameću ime jezika i ne priznaju ustavno pravo da ga nazovu onako kao to oni žele. Diskriminacija se provodi zbog činjenice da Bošnjaci svoj jezik nazivaju bosanski što iz političkih, velikosrpskih ambicija i pretenzija prema teritoriji BiH nije prihvatljivo za vlasti u ovom entitetu. Zapravo vlasti u ovom entitetu sistemskom diskriminacijom pokazuju da nisu odustali od ideje podjele BiH i protjerivanja svega što asocira na pripadnost Bosni i Hercegovini uključujuči i bosanski jezik s teritorije koja se administrativno označava kao entitet RS, poručuju iz Salkićevog Kabineta. 

Naglašavaju da “djeca i roditelji Bošnjaci u ovom entitetu, neki javno, a neki trpeći, iskazuju svoje nezadovoljstvo ovom činjenicom, ukazuju na diskriminaciju zadnjih nekoliko godina”. 

Neki su izašli izvan obrazovnog sistema u ovom entitetu, neki su još unutra i pokušavaju svojom borbom u kontinuitetu ukazivati na diskriminaciju boreći se za svoja prava. Nažalost u toj svojoj borbi oni su sve više usamljeni, ostavljeni i zaboravljeni od gotovo svih u ovoj zemlji, ali i od onih koji nam svakodnevno pričaju o vrijednostima Evrope kojoj svi mi kao težimo. Toj Evropi teže i oni koji provode sistemsku diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu kao i mi koji se borimo za osnovna ljudska prava. Predstavnici te iste Evrope i cjelokupne međunarodne zajednice u BiH slijepo posmatraju borbu obespravljene djece i njihovih roditelja za osnovno ljudsko pravo na jezik i obrazovanje na maternjem jeziku u vlastitoj domovini. Izražavaju žaljenje, podršku, osudu ali bez konkretne reakcije, akcije ili pak sankcije prema onima koji krše osnovna ljudska prava u ovom entitetu, stoji u saopćenju. 

Bosna i Hercegovina kao naša domovina, njene institucije, nisu u situaciji da obezbijede provođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama na cijeloj svojoj teritorij upravo zbog blokada, uređenja zemlje i Ustava koji je nametnut upravo od te međunarodne zajednice. Trenutnim uređenjem BiH i Ustavom ove zemlje nagrađeni su oni koji su zagovarali podjelu ove zemlje, oni koji su osuđeni za najteže ratne zločine uključujuči i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima počinjen od vojske i policije bosanskih Srba. Oni koji danas veličaju osuđene ratne zločince dodjeljuju im odlikovanja, negiraju genocid, negiraju državu BiH, imaju institucijonalnu mogućnost da ponovo progone Bošnjake iz ovog dijela BiH, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, uskraćujući im pravo na obrazovanje, na zapošljavanje, a time i na život i ostanak u ovom dijelu naše domovine, navode iz Salkićevog kabineta. 

Nepostojanje reakcije međunarodne zajednice i nemoć države da reaguje, zaštiti i obezbijedi poštivanje ljudskih prava i sloboda u ovom dijelu koji se RS-om zove, ohrabruje vlasti entiteta da dovrše posao započet 1992. godine ovaj put mirnodopskim metodama, poručio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. 

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice prije svega OHR, OSCE, Evropsku komisiju, prijateljske ambasade, državne organe da ovo spriječe, da konačno privole, prisile ili šta već učine prema vlastima u ovom entitetu da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i da obrazovni proces depravoslaviziraju i učine ga jednako dostupnim za sve učenike.

Svi oni koji su danas u situaciji da djeluju ukoliko šute i ne poduzimaju ono što bi trebali bit će suodgovorni za posljedice koje će nastupiti u narednom periodu u ovom dijelu BiH, stoji u saopćenju upućenom iz Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića. 

(Foto:Depo.ba)