Preporuke Joe Bidenu: Sa EU zaustaviti uticaj Rusije i Kine, sankcije za RS

Pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa danas je održano saslušanje na temu buduće politike SAD prema Balkanu.

Raspravu o temi “Balkan: Preporuke za politiku za novu administraciju” organizovao je kongresmen Eliot Engel, a učestvovali su bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright, profesor na “Johns Hopkins” Univerzitetu Daniel Serwer, te analitičar Janusz Bugajski.

Tokom saslušanja učesnici su kao ključne probleme na koje bi se nova američka administracija trebala fokusirati istakli odnose između Srbije i Kosova, nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, te ruski i kineski utjecaj u regiji.

U svom uvodnom izlaganju, kongresmen Eliot Engel pozvao je Srbiju da prizna Kosovo, naglasivši da je Kosovo nezavisno, da se to neće promijeniti i da nema koraka unazad, a da će Srbija morati da ga prizna kako bi postala članica EU.

Uz ocjenu da je 1999. godine “spriječen genocid na tlu Evrope”, odlazeći kongresmen Engel je dio svog obraćanja posvetio radu Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu.

Napomenuo je da problemi sa sudom ostaju, da međunarodna zajednica nije pozvala Srbiju, već Kosovo da formira specijalni sud i apelovao na SAD i saveznike da “ne dozvole da to postane etnički sud”, budući da su do sada optuženi samo Albanci.

-Čitajte zakon, Sud ima nadležnost za sve ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu tokom sukoba, nezavisno od toga koja nacionalnost ih je počinila – rekao je Engel.

Istakao je i da je u Srbiji, nakon zatvaranja suda u Haagu, vrlo malo počinilaca zločina na Kosovu, uprkos dokazima, privedeno pravdi.

Spomenuo je i obećanje sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će riješiti ubistvo trojice američkih državljana albanskog porijekla, braće Bitići iz 1999. godine, ali da ništa nije urađeno.

Govoreći o Srbiji, osvrnuo se i na blisku vojnu saradnju s Rusijom i napomenuo da je, prema izvještaju Pentagona, ta saradnja porasla od dolaska Vučića na vlast.

Ponovio je riječi nekadašnjeg američkog zvaničnika Briana Hoyt Yeea da “Srbija ne može sjediti na dvije stolice”. Podsjetio je da je Freedom House Srbiju ocijenio kao “hibridni režim”, a da je demokratski prostor smanjen.

Govoreći o BiH, Engel je kazao kako se sljedeće sedmice obilježava godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ali da je BiH danas zaglavljena i da njen sistem ne funkcionira.

Istakao je da je Daytonski sporazum odveo BiH najdalje dokle je mogao, ali da političko uređenje sada mora da se mijenja kako bi država mogla da napreduje.

Naglasio je da bh. entitet Republika Srpska blokira odluke u interesu zemlje, dodavši kako se to mora zaustaviti.

Prisutnima se potom obratio kongresmen Michael McCaul, koji je ocijenio da su izazovi u regiji prisutni uprkos napretku koji je postignut u posljednjih 30 godina.

Također je upozorio na nefunkcionalnost BiH. Ukazao je i na veze Srbije s Kinom i Rusijom, te na “destruktivnu agendu” Rusije koja potkopava integraciju regije.

-Ne može se ostaviti politički vakuum u regiji da ga iskorištavaju Kina i Rusija, moramo djelovati – dodao je McCaul.

Prema njegovim riječima, jedan od izazova su i političke podjele u BiH, koja i dalje nije u mogućnosti da uspostavi održivu demokratiju. Također je ukazao na problem nesankcionisanja ratnih zločinaca, što je, smatra, preduslov za pomirenje u regiji.

-Dok SAD i evropski saveznici pokušavaju pomoći Zapadnom Balkanu kako bi izgradili sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost, režim Vladimira Putina promoviše destruktivnu agendu stvaranjem podjela i etničkih tenzija – jasan je kongresmen McCaul.

( Foto: Agencije)