Poljoprivrednici iz FBiH optužuju ministra Košarca da uvodi nacionalne podjele među poljoprivrednike

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje način rada državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, kojim se iz donošenja bitnih odluka isključuju poljoprivrednici sa područja FBiH, navodi se u saopštenju.

Ministar Košarac održao je sastanak o, kako je sam naveo, zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova, kazali su oni.

– Na sastanak su pozvani isključivo predstavnici poljoprivrednika iz Republike Srpske i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Ovom prilikom podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak, što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države.

Ovo nije prvi put da ministar, nadležan za područje cijele BiH, ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta – istaknuli su iz Udruženja.

– Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viškova mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz Republike Srpske. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i viškovi ovih proizvoda su u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz Federacije BiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira na to iz kojeg entiteta dolaze.

Kako je ministar Košarac najavio nastavak razgovora sa poljoprivrednicima, očekujemo da se naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona s bošnjačkom većinom – istaknuli su poljoprivrednici.