Počinje dvodnevno zasjedanje VSTV-a: Tegeltija i zvanično podnosi ostavku

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) danas i sutra održat će sjednicu na kojoj su brojne tačke dnevnog reda. Sjednicu će voditi predsjednik u ostavci Milan Tegeltija koji je najavio ne samo povlačenje iz VSTV-a već i iz cijelog pravosuđa. Još uvijek nije poznato kada će on zvanično odstupiti s funkcije, ali je na dnevnom redu tačka izbor upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a.

Tegeltija je svoju ostavku zvanično najavio 10. decembra, a nakon što je to traženo od njega i od članova VSTV-a i međunarodne zajednice, ali i javnosti nakon objavljivanja audiosnimka na kojem on neprimjereno razgovara sa tadašnjom članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju. Tegeltija tvrdi da je snimak montiran, ali analiza američkog stručnjaka koji je izvršio analizu za VOA pokazuje da se razgovor dogodio. Na čelu VSTV-a Tegeltija je od 2014. godine.

Dnevnim redom je planirano da članovi Vijeća razmatraju pripremu priloga VSTV-a za Dokument za diskusiju za potrebe održavanja petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, najavljenog za 17. i 18. decembar.

U fokusu sjednice bit će i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini”, te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, te Prijedlog strukture i sadržaja godišnjeg izvještaja VSTV-a za 2020. godinu, kao i Okvirni plan održavanja sjednica VSTV BiH za 2021. godinu.

Drugog dana zasjedanja, na dnvenom redu su imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, među kojima i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te glavnog federalnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

(NEZAVISNI/ Nap)