Pogledajte veličanstveni idejni projekat vrijedan oko 50 miliona KM iznad Panonskih jezera u Tuzli

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio je gradnju velikog projekta u tom gradu.Riječ je kompleksu vrijednom 50 miliona KM.

Prema riječima  gradonačelnika, zemljište je jedan od najvažnijih faktora razvoja grada, pod uslovom da se njime pravilno upravlja. Dobro upravljanje podrazumijeva ekspertno znanje i neprekidni rad velikog tima.

˝Zatekao sam Tuzlu u stanju razvijanja samo na jednu, i to istočnu stranu svijeta. U međuvremenu smo obnovili središte Tuzle (slana jezera i kompleks Slane banje, istorijska jezgra sa trgovima i centralnim parkom, povezivanje tih pješačkih zona mostovima, interpoliranje novih objekata u istorijsku jezgru, itd.), zatim smo otvorili mogućnost gradnje i na zapadu, gdje je investitora i objekata sve više. Predstojeće uređenje Ilinčice podrazumijeva dalje širenje uređenog dijela Tuzle na jug, a sada vam želim predstaviti širenje urbanog dijela grada na sjever. Kontinuirano radimo na urbanističkoj regulativi, rješavanju imovinsko-pravnih problema na zemljištu, stvaranju uslova za privlačenje što više investicija, te izdavanju urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje, što je složen posao˝, istakao je gradonačelnik  Imamović.

Kako je kazao, za jednu zgradu, u toku pripreme za gradnju i u toku gradnje, vezano je oko 50 malih i srednjih preduzeća i mnogo radnika dakle, gradnja je direktno vezana za broj radnih mjesta. Osim toga, investitori u budžet grada uplaćuju rentu, čija je zakonom određena namjena održavanje i gradnja komunalnih objekata.˝Od renti koje su u gradski budžet uplatili investitori zgrada, izgradili smo drugo slano jezero, slane vodopade, Trg slobode, stotine kilometara lokalnih puteva i druge komunalne objekte.  Ovaj kompleks vrijedan oko 50 miliona KM, su zamislili iznad Panonskih jezera, iznad ulice prema Gradini, na najvišem vrhu sjeverne padine Tuzle. Ovo je veliki korak. Tuzla će, zahvaljujući ovakvim projektima i dalje ići naprijed. Ne samo naprijed, nego i ispred˝, zaključio je Imamović.

(Izvor: TIP)