Čamparin izvještaj pao u Parlamentu FBiH: Adžem mu poručio da prestane izigravati reality zvijezdu

Burne reakcije pojedinih zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, čija je online sjednica u toku, izazvali su Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za prvih šest mjeseci 2020. godine, kao i Informacija o stanju kriminaliteta koje je iznio zastupnicima Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Između ostalog, Čampara je sumirao da je evidentno povećanje krivičnih djela u FBiH, ali da se smanjuje broj saobraćajnih nesreća, pogotovo sa smrtnim ishodima. Izvještaj je pao po završetku rasprave.

Dok su se jedni zastupnici pitali da li je ispravna metodologija po kojoj je urađen izvještaj, drugi su imali zamjerku o skraćenosti izvještaja.

– Ovu raspravu vidim kao sekvencu u kojoj s početka rata reporter pita vojnika šta radi, a na šta on odgovara: “Oni nas napadaju, a mi se branimo”. Što se mene tiče, izvještaj ministra može biti na 300 stranica. Pokazatelji su da je manje automobilskih nesreća, a to nije zbog boljih puteva, već nedostatka novca građana da više koriste vozila. Od 550.000 automobila, koliko ih ima u FBiH, 400.000 je staro oko 15 godina – kazao je zastupnik Dževad Adžem (DF) i dodao:

– Stanje sigurnosti u FBiH je kritično. Ljudi su prestravljeni, građani se pljačkaju, opća je otimačina i nesigurnost. Uvaženi ministar ima multifunkcionalno političko djelovanje. Više je on TV reality zvijezda nego što je ministar koji se bavi sigurnosti i općim stanjem kada je riječ o FBiH. Ne možete otvoriti medije, a da uvaženi ministar svoju dojučerašnju stranku ne spominje, izbacuje prljavi veš. Pa pitam ministra šta je radio sve ove godine, gdje su tužbe protiv kolega o kojima govorite. Stanje sigurnosti, haotično ministre. I prestanite se baviti TV debatama ko će i gdje stvoriti većinu, nego se bavite jednim od poslova za koje ste plaćeni. Između ostalog, da volite ovu zemlju, sigurno ne biste sjedili na dvije stolice, a ni u jednoj od njih niste opravdali, tvrdim, povjerenje građana.

Čampara je Adžemu odgovorio kako će i dalje imati medijske nastupe, prenosi Faktor.ba.

– Adžem je imao vrlo čudan nastup, ja nisam samo ministar unutrašnjih poslova, obnašao sam i više stranačkih funkcija. Ne znam gdje je vidio da sam iznosio prljavi veš. Frapiran sam njegovim izjavama, jedino ako on brani SDA, ali vidjet ćemo. Onakve kvalifikacije zbog medijskih nastupa, pa reći ću mu da ću i dalje nastupati – odgovorio je Čampara.

(NEZAVISNI/ Foto: AA)