Održan sastanak u Predsjedništvu BiH, Borrell: Budućnost ove zemlje je evropska

Okončan je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Borrell se zahvalio članovima Predsjedništva BiH na pozivu i sastanku. Ocijenio je da je vođen iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji u BiH i budućim perspektivama.

– Ovo je historijski važan dan za BiH, ali i Evropu. Rat i opsada Sarajevo su stvari kojih se itekako dobro sjećam – kazao je Borrell.

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, smatra on, dobra prilika da se prisjetimo svih onih koji su imali zasluge za okončanje rata i izgradnju države, te je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH.

– Meni bi zaista bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem jednoj zajendičkoj komemoraciji za sve žrtve- To naglašavam jer je pomirenje sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – izjavio je Borrell.

Kazao je da je razgovarano o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH, te je iskazao podršku Evropske komisije BiH na tom putu.

– Budućnost ove zemlje je evropska – poručio je Borrell.

EU je, dodaje, već sada vodeći ekonomski partner BiH, te je najavio inteziviranje saradnje kroz programe podrške.

– Domaće vlasti su te koje moraju intezivirati napore kako bi ostvarili iskorake ka EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Preko 80 posto stanovništva u BiH podržava evropske integracije i ja sam siguran da većina političkih lidera žele da zadovolje te želje građana – izjavio je Borrell.

(Foto: FENA)