Novalić za Hayat: Penzioneri, borci i druge socijalne kategorije neće doći u pitanje

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, sinoć je bio gost u „Vijestima u 7“.

Iako pandemija koronavirusa uzima maha, on tvrdi da penzioneri, borci i druge socijalne kategorije neće doći u pitanje.

Smatrate li da političari, donosioci odluka, Vijeće ministara dovoljno rade na rješavanju ove ekonomske krize? Naša zemlja ima dovoljno stručnjaka koji mogu pomoći, zašto nisu uključeni u cijelu ovu priču?

  • Voljeli bi da su aktivniji, ali to je više posljedica sveukupne situacije u društvu. Više se radi na tome da se stvari sabotiraju, nego odobre. Pare su nam jako potrebne a Dodik 250 miliona eura blokira, kada bismo ih ubrizgali imali bismo manji pad od 2 posto. 

Rekli ste kako je ova Vlada kreator najvećih reformi nakon rata. Ostali su fiskalni zakoni koji znače smanjenje opterećenja za rad. Kada bi konačno poslodavci i radnici mogli dočekati takav zakon?

  • Naša ideja da to bude 15. oktobra, da se vidi kakva je sadašnja situacija u pandemiji, i ostalo nam je nekoliko stvari stranki koje imaju zahtjeve. Vlada će zahtjevati da to bude 15. oktobra, pa bismo prednosti tog zakona mogli koristiti već 1. januara naredne godine.

Šta mislite o ideji stvaranja Mini Šengena? Koliko bi bila dobra ideja da se i BiH uključi?

  • Pazite jednu stvar, moram kao neko ko ekonosmki analiza reći da je svaki veći prostor veća šansa. Mi imamo  administrativne prepreke od susdjenih država, kada je naša roba prema njima problem je, a kada je njihova prema nama sve je uredu. Političke konotacije su već nešto drugo i to treba rješavati na taj način.

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom SAD-a Metjuom Palmerom bilo je riječi o javnim investicijama, reformi javnih preduzeća. Tražili ste i pomoć. Kakvo ste obećanje dobili? Ima li nade za neku finansijsku pomoć u oporavku privrede?

  • Mi smo tražili jedan okvir da nas ubace i tretiraju da smo zemlja EU. Rekli smo da želimo da zagarantiramo penzioni fond pa makar korona trajala pet godina. Ispaštat će budžet u tome i umjesto 700 miliona zadužit ćemo se 900. Penzioneri, borci i druge socijalne kategorije neće doći u pitanje.

Čini se da se ne nazire formiranje nove Vlade u Federaciji. Kamen spoticanja je uvjetovanje HDZ-a u vezi s Izbornim zakonom, na koji ne pristaje SDA. Kuda sve vodi i kakve veze ima Izborni zakon s Federalnom vladom?

  • Nema nikakve, ali to znači krizu koja već traje. U funkcionalnom smislu Vlada funkcionira i izvršava obaveze. Sada imamo svjetski udar ali imamo i povećanje penzija, realno tehnički dobro funkcioniramo.

(Izvor:Hayat.ba)