Novalić s premijerima: Podrška povećanju zaposlenosti prvi prioritet

U zgradi Vlade FBiH u Sarajevu okončan je sastanak premijera FBiH Fadila Novalića s federalnim ministrima i kantonalnim premijerima.

Premijer Novalić obraćajući se na konferenciji za novinare kaže da su na današnjem sastanku analizirane dosadašnje zdravstvene i ekonomske mjere donesene s ciljem ublažavanja i suzbijanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

– Sa učesnicima današnjeg sastanka smo diskutirali i o budućim potencijalnim mjerama u zdravstvu i u privredi. Veoma je bitno da o ovom redovno razgovaramo sa kantonima, jer koordinirane mjere donose znatno veći rezultat nego da radimo svi pojedinačno – rekao je Novalić.

Prisutne na sastanku je kroz prezentaciju upoznao sa statistikom i hronologijom dosad donesenih mjera na nivou FBiH. Analizirani su rezultati djelovanja ekonomskih mjera Vlade FBiH.

– Naši su ključni ciljevi prije svega maksimalno sprječavanje širenja zaraze, kao i svaka moguća pomoć zdravstvu. Zdravstvene mjere, kao i dosad, ostavljamo struci – naglasio je Novalić.

Ističe da je FBiH dosad značajno puno uložila i u zdravstvene i u ekonomske mjere.

– Mi bismo veoma rado u narednom periodu što se tiče FBiH, a preporuka je da to isto urade i kantoni, promijenili karakter potpore i praćenja ekonomskih mjera i rezultata koje sa sobom nose. Ne bismo više dominantno govorili o grantovima, nego o ekonomskim mjerama koje su aktivne i koje kroz povećanje privrednih aktivnosti donose nazad ravnotežu u budžete i socijalni sektor – napominje Novalić.

Prije svega, nastavlja federalni premijer, tu bismo govorili o investiranju u zdravstvo koje je definirano zakonom o konsolidaciji zdravstva koji je na parlamentu.

– Mi bismo svakako povećavali investicionu potrošnju, mada zapadne ekonomije povećavaju široku potrošnju. Mi naravno u svojoj širokoj potrošnji nemamo veliki broj naših roba i s te strane nisu multiplikativne kao što je investiciona potrošnja – govori Novalić.

Pojašnjava da investiciona potrošnja podrazumijeva radikalniju izgradnju autocesta, cesta i energetike na federalnom nivou, a preporuka je to i za kantonalni nivo, prenose Vijesti.ba.

– Povećali bismo možda garantni fond ukoliko bude potrošnja tog resursa. Za sada je to 500 miliona, prva četiri su odobrena ovih dana, i to je krenulo. Mogli bismo govoriti i o regresiranju kamata jer to je polučilo dobra iskustva u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Mogla bi to uvesti i FBiH – konstatuje Novalić.

Ulagali bismo, dodaje, i u nove lance vrijednosti, onog što izvozimo, poput mlijeka, mesa itd.

– Ostat ćemo u potpori prema zapošljavanju. Mi sad imamo minus 12.700 uposlenih. To je naša prva briga. Ove naše dosadašnje mjere su bile upravo fokusirano na održivost ovog broja, jer to su istovremeno i uplatioci obaveza i potrošači. Očekujemo da potrošnja raste, tako da ćemo svakako sa ovim mjerama u zapošljavanju pokušati najmanje vratiti tih 12.700, i za to prilično puno novca stoji na raspolaganju – kaže Novalić.

Morat ćemo eventualno i dalje, nastavlja, pomagati sektore koji se ne budu mogli podići u sljedeću godinu dana.

– Vratili bismo se potporu kulturi, sportu i normalnim ljudskim aktivnostima, jer posljedice koronavirusa na socijalnu sliku društva su i veće nego na ekonomsku – dodao je Novalić.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević istakla je da su svi nivoi vlasti u ovom trenutku u fazama izrade budžeta.

– Svjesni smo da su problemi i u FBiH i u županijama i u općinama identični. Susreli smo se u 2020. godini sa padom prihoda, susrest ćemo se sa tim problemom i u 2021. I istovremeno sa povećanom potrošnjom, odnosno zahtjevima određenih sektora, prvenstveno sektora zdravstva, a također i privrednih subjekata da bi očuvali i kapacitete i radna mjesta – navela je Milićević.

U Ministarstvu finansija, dodaje, revnosno prate prihode za cijelu FBiH. Iznijela je podatak za prvih 10 mjeseci prema kojima su svi prihodi za FBiH za 7,2 posto manji u odnosu na prihode iz 2019. godine. Nominalno je to 461 milion KM.

– Podsjetit ću da smo u 2019. godini na nivou FBiH imali najveće prihode otkako postoji FBiH i tada smo se svi hvalili da u svojim budžetima imamo veliko učešće kapitalnih investicija, odnosno kapitalnih izdataka – rekla je Milićević.

(Foto: FENA)