Grlić Radman: EU treba pojačati pažnju prema BiH

Na videokonferencijskom sastanku Vijeća za vanjske poslove hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman evropske kolege informirao je, između ostalog, “o stanju u BiH te o potrebi reforme Izbornog zakona u našoj zemlji”.

Grlić Radman izjavio je nakon sastanka da je evropske kolege izvijestio o lokalnim izborima nedavno održanim u Bosni i Hercegovini, te o izborima u Mostaru, koji se održavaju slijedom dogovora političkih čelnika BiH.

-Taj dogovor uključuje i dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti, prema parlamentarnim izborima 2022. godine i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti Bosne i Hercegovine potrebno čim prije krenuti u izmjenu izbornog zakona – kazao je Grlić Radman.

-Apelirao sam na kolege ministre zemalja članica EU-a, da mi kao EU pojačamo pažnju prema situaciji u BiH budući da ta multietnička zemlja zahtijeva poseban i prilagođen pristup, osobito kada je riječ o migracijama, ali i o socioekonomskoj situaciji – izjavio je.

Ponovio je poziv da Vijeće EU-a održi sveobuhvatnu raspravu o BiH.

Visoki predstavnik Josep Borrell najavio je svoj dolazak u BiH povodom obilježavanja 25. godišnjice Dejtonsko-pariskog sporazuma, izvijestio je Grlić Radman, te prenio da Borrell dijeli hrvatsku zabrinutost za stanje u BiH.

-Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi također se složio za sagledavanjem šire slike o BiH, jer svima nam je u interesu stabilna i prosperitetna BiH i svi podržavamo njen euroatlantski put – zaključio je Grlić Radman.

(Foto: FENA)