Novalić i ambasador Nelson o projektu Južna interkonekcija kojim BiH dobiva nove izvore gasa

Realizacija projekta Južna interkonekcija označena je kao ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije BiH, kao i za diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom, zbog čega je ovaj projekt jedan je od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u FBiH.

– Projekt Južne interkonekcije važan je za BiH, jer će se povezati na hrvatsku gasovodnu mrežu i omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađenje BiH s obavezama EU energetske zajednice – rekao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Pozvao je sve donosioce odluka na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje državni, kao i federalni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu.

Ova reforma energetskog sektora dobra je i za građane BiH i ekonomiju, proučio je Nelson.

Njemu je najprije zahvalio federalni premijer Fadil Novalić na pomoći u razvoju energetskog sektora.

– Posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH – Hrvatska i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Uradili smo veliki dio posla, ali je još mnogo toga pred nama – rekao je premijer FBiH.

Novalić je poručio i da postoji namjera da se intenzivno radi na setu zakona o energetskom sektoru kako bi se BiH približila EU standardu.

– Za samo tri mjeseca naše ministarstvo je, uz pomoć “BH-Gasa” uspjelo pripremiti zakon koji će otkloniti sve barijere. Danas smo zakon usvojili jednoglasno. Zakon ide na sljedeću sjednicu i nadamo se da će se usvojiti. U pripremi je zakon o električnoj energiji, koji mora biti prilagođen EU zajednici. Pred nama je veliki posao i potrebna nam je sinergija i drugih ministarstava – rekao je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

A zadovoljstvo i sreću izrazio je i Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”.

– Veoma smo sretni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa “Srbijagasom” i “Gaspromom” i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Vlada FBiH je 2017. godine Južnu interkonekciju proglasila važnim projektom. Svaka država mora imati minimalno dva ulaza gasa – poručio je Salkić.

Bosna i Hercegovina ovim projektom dobiva nove izvore gasa.