Njemački političar Heiko Maas : U Evropskoj uniji nema mjesta za države koje veličaju ratne zločince

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da bi sporazum Srbije i Kosova pozitivno utjecao na put cijelog Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji.

Otvarajući međunarodnu online konferenciju “Mladi, migracije i demografski izazov na Zapadnom Balkanu”, rekao je da ne postoji alternativa sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Srbije i Kosova i ocijenio da je za takav korak potrebno snažno političko liderstvo.

“Uvjeren sam da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati i otvoriti vrata novoj eri. To bi znatno doprinijelo stabilnosti cijele regije”, kazao je Maas.

Pohvalio je rad specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, u čijem je mandatu ljetos došlo do obnove pregovora za sve strane poslije 20 mjeseci zastoja.

Maas je podsjetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine.

“To važi i za Bosnu i Hercegovinu. U zemlji koja želi ući u EU nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca”, naveo je Maas, prenosi Beta.

Na prvom panelu konferencije, na kojem su učestvovali ministri vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke ili njihovi zamjenici, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ponovio je da EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu.

Varhelyi je naveo da novi ekonomsko-investicioni plan EU-a za Zapadni Balkan treba osigurati privredni rast, nova radna mjesta, bolje prilike za mlade i učiniti regiju privlačnijom za investicije.

(Foto: Index.hr)