Burno u Skupštini Srbije: Kamberi održao lekciju Vučiću i za Sarajevo

Šef zastupničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi, tokom svog govora vlast u Srbiji nazvao je autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj “ksenofobija cvjeta” i da se upućuju prijetnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mjesto.

Srbija je problematična sama za sebe, konstatovao je on, ukazujući da je teško bilo pomisliti da će jedina opozicija u parlamentu biti šest poslanika nacionalnih manjina.

– Baš je tužno za demokratiju, ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasniji od svojih političkih očeva. Stanje u Srbiji je kao u Bjelorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama – poručio je Kamberi.

Pozvao je mandatarku Anu Brnabić  da posjeti mjesta masovnih grobnica ubijenih Albanaca u centralnoj Srbiji, Batajnicu i druge i time pokaže kolektivnu solidarnost sa žrtvama i osudi ratne zločine.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

Poručio  je da zbog svega toga zastupnička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

– Kako godine prolaze, retuširani radikali se brinu za svoj imidž. Ko bi najbolje predstavljao njihov evropski imidž, nego predsjednik vlade, žena, liberal, školovana na zapadnim univerzitetima i porijeklom iz civilnog društva. Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva, nema više govora “100 muslimana za jednog Srbina”. Od ministra informacija i šefa propagande Miloševićevog režima vidimo fotogragije sa potpisivanja sporazuma u Washingtonu i sa čelnicima UČK (OVK) – poručio je Kamberi.