Ministarstvo obrazovanja TK: Naloženo aktiviranje online platforme, škole ostaju otvorene

Tragom poziva roditelja koje su iz škola koje pohađaju njihova djeca dobili upite da se izjasne o mogućnostima djece za praćenje online nastave i samim tim posumnjali da nam prijeti zatvaranje škola RTV Slon se obratila Ministarstvu obrazovanja TK.

 Naime, kako je za RTV slon objasnila minsitrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić još sa početkom nove školske godine školama je naloženo da online platforme ostanu aktivne, prvenstveno za učenike koji jednu sedmicu provode u školi, a jednu kod kuće.

 Međutim, provjerom na terenu ustanovljeno je da se većina škola nije pridržavala ovih uputstava te da su učenici u sedmici kada ne idu u školu praktično obavljali samo u školi zadate zadaće. Zbog toga je Ministarstvo ponovo naložilo školama da pokrenu online platforme, te da učenici za vrijeme sedmice koju nisu na nastavi radne zadatke obavljaju putem platforme.

– To je jedini razlog zašto roditelji dobijaju poruke da se izjasne o mogućnostima praćenja online nastave i tehničkim mogućnostima koje djeca imaju. Plan nam je bio da platforma ostane aktivna kako bi u slučaju da dođe do zatvaranja škola sve moglo da se nastavi bez problema. U ovom momentu ne razmišljamo o zatvaranju škola jer je situacija i dalje dobra, izjavila je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.