DF: Konaković se preračunao u podršci HDZ-ovom Izbornom zakonu

Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo poručio je predsjedniku Stranke Narod i pravda da jasna saglasnost sa HDZ-ovim vizijama izmjena Izbornog zakona nije iznijela niti Demokratska fronta niti njen predsjednik, nego sam predsjednik stranke „Narod i pravda“ Elmedin Konaković.

“Upravo se Konaković gostujući u programu jedne televizije eksplicitno zauzeo za HDZ-ov model tzv. „legitimnog predstavljanja naroda“ u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH, pri tome dodatno zauzimajući se za antievropski i prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda. Niko iz Demokratske fronte nije krivac zbog toga što se Konaković zajedno sa svojim partnerima (SDP i NS) u pogledu izmjena Izbornog zakona stavio na stranu Čovića, pa i Dodika, i zvaničnog Zagreba koji kada je riječ o pomenutoj temi govore upravo u onim terminima u kojima je govorio Konaković”, navodi se u saopćenju DF-a.

“Prema tome, gospodo iz Naroda i pravde, kada govorite o krupnim političkim pitanjima, u prvom redu morate znati o čemu govorite”, poručili su iz DF.a.

U saopćenju se također konsatira kako Demokratska fronta već mjesecima toleriše primitivne ispade predsjednika Naroda i pravde koji na društvenim mrežama, uličarskim žargonom, iz dana u dan vrijeđa nosioca najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Željka Komšića, u čemu mu se pridružuju aktivisti i kandidati ove stranke na lokalnim izborima.

“Za stranku koja baštini vrijednosti nacističkih kolaboracionista reći da je crnokošuljaška jeste tek uvid u ideologiju te stranke. Ako se sami stidite svoje ideologije, budite konačno dosljedni, pa je u interesu naše države i grada Sarajeva javno odbacite”, poručili su iz DF-a.

Na kraju saoćenja Konaković se poziva da se očituje o činjenici da njegovi koalicioni partneri člana Predsjedništva BiH Željka Komšića javno i otvoreno nazivaju pripadnikom NDH vojske.