Milanović o BiH: Nema promjene Daytona bez nasilja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je u HTV-ovom Dnevniku, gdje je govorio o situaciji s koronavirusom, cijepljenju, svom neodlasku na summit u Bruxelles i drugim temama.

Između ostalog, govorio je i o političkim odnosima u BiH, izmjenama Daytonskog sporazuma.

– Dayton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svako zna, nikad nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje – rekao je Milanović.

Dodao je i da “ne možete bosanski sistem, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda”.

– Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim, građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem – zaključio je.

(Foto: Arhiv)