Kako je Hadžikadić pokušao vršiti političku propagandu po džematima u SAD

Glavni urednik ‘Stava’ Filip Mursel Begović reagirao je na istup Mirsada Hadžikadića i pozvao ga da da intervju i objasni kako je pokušao vršiti političku propagandu po američkim džematima.

Reakciju prenosimo u nastavku:

– S obzirom na javne objede Mirsada Hadžikadića da se u Mostaru vršila politička propaganda u džamijama putem sedmičnika “Stav”, pozivam ga da u narednom broju “Stava” da intervju. Jedno od pitanja koje bi mu kao glavni urednik postavio svakako bi bilo i ono pod kojim je okolnostima pokušao vršiti političku kampanju po američkim džematima u proteklom vremenu.

Otkako je formirao svoju stranku Mirsad Hadžikadić održao je niz političkih nastupa u objektima Islamske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama obećavajući organizatorima da će to biti profesorska i nepolitička predavanja. Ti su se skupovi, navodna predavanja, pretvarala u političke govore nakon kojih su prisutnima dijeljeni leci, odnosno pamfleti Plaforme za progres.

Mene zanima čini li to Mirsada Hadžikadića licemjerom po građanskim i sekularnim mjerilima? Nadalje, čini li ga to munafikom prema odredbama časnog islama dok u haremu mostarske džamije obezvrjeđuje jedan medijski doprinos patriotskim snagama koji žele evropski Mostar? Također, hutba poštovanog muftije Dedovića čitala se u svim mostarskim džamijama, a u njoj je muftija eksplicitno pozvao da se “glasa po savjesti”, a ne za bilo koju koaliciju ili stranku. Uostalom, istu je poruku poslao u tematskom broju „Stava“ koji Hadžikadić javno proziva/optužuje. Uz muftiju u „Stavu“ su intervje, izjave i kolumne dali desetine drugih Mostaraca, uglednih i priznatih izvrsnika iz kulturnog, vjerskog, privrednog, sportskog i političkog života grada na Neretvi.

Također, ovom prilikom volio bih istaknuti da je u jednom od tekstova u “Stavu” analitički utvrđeno da Mirsad Hadžikadić ne može ostvariti rezultat koji bi doveo do osvajanja vijećničkih mandata u Mostaru, pa da se time glasovi za njegovu stranku mogu odmah baciti niz Neretvu, od njih niko neće imati koristi, ali će biti nanesena šteta probosanskim strankama okupljenih oko Koalicije za Mostar 2020 i BH bloka Mostar. Nadalje, ustvrdili smo, ovaj put s gledišta morala, da bi patriotski čin Mirsada Hadžikadića bio da ne otežava poziciju Bošnjaka u Mostaru, da ne otežava poziciju liste Koalicije za Mostar 2020. i listu BH bloka koji imaju šanse.

(NEZAVISNI/ Vijesti.ba)