Komšić : Nema zajedničke izjave, jer Dodik insistira da se navede da je BiH nastala u Dejtonu

 “Do ovog trenutka nije usaglašena zajednička izjava povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz razloga što gospodin Dodik insistira da se u izjavi navede da je Bosna i Hercegovina nastala u Dejtonu, što je potpuno neprihvatljivo i historijski neutemeljeno”, kazao je za Patriju Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Prijedlog je bio da se izjava formuliše na način da je lišena politikanstva, a da je okrenuta prema budućnosti. Očito svi ne mislimo tako”, rečeno je za Patriju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Sjednica Predsjedništva BiH bit će održana 19. novembra s početkom u 17 sati, a na njoj bi trebala biti usaglašena zajednička izjava o Dejtonskom mirovnom sporazumu s obzirom da se 21. novembra navršava 25 godina od potpisivanja tog sporazuma.

No, kako sada stvari stoje, obistinile su se najave Milorada Dodika da će se sve dešavati u posljednji čas jer ne mogu da postignu saglasnost o sadržaju izjave ni uz pomoć međunarodnog faktora,piše Patrija.

Dodik se jučer sastao sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, a pretpostavlja se da je bilo riječi i o sadržaju izjave.  

U intervjuu za beogradsku Politiku prošle sedmice Dodik je kazao da stranci predlažu da se u izjavi navede da su narodi u BiH uprkos teškoj historiji više živjeli zajedno nego što su u sukobu.

(Izvor: Nap)