KO SDP Tuzla: Vlada TK i menadžment UKC Tuzla urušavaju dignitet i ugled najboljeg kliničkog centra u BiH

Univerzitetsko klinički centar u Tuzli decenijama je bio najbolji klinički centar u Bosni i Hercegovini. To potvrđuje i priznanje kojim je UKC Tuzla od strane NVO Krug proglašen najboljom javnom zdravstvenom ustanovom u Bosni i Hercegovini. UKC Tuzla je prva zdravstvena ustanova u BiH koja je 2018. godine dovršila trogodišnji proces akreditacije i certifikacije sa najvećom ocjenom uspješnosti tog procesa. Nakon zadnjih izbora uslijedile su političke smjene u menadžmentu UKC Tuzla i to neusvajanjem izvještaja o radu najboljeg kliničkog centra u BiH na sjednici Vlade i Skupštine TK. Poražavajuća je činjenica da se Izvještaj o radu UKC Tuzla, do tada najbolje javne zdravstvene ustanove u BiH, na sjednici Vlade TK razmatrao punih 15 (petnaest) minuta, navode i Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla.

˝To samo po sebi govori o neozbiljnosti rada Vlade i odnosu vladajuće većine prema UKC-u Tuzla i o tome koliko Vlada TK brine o zdravlju građana TK.Nakon promjene menadžmenta uslijedila je do sada neviđena politizacija UKC Tuzla od strane vladajuće većine u TK (SDA, DF, SD).Ono što posebno zabrinjava je nepoštivanje i grubo kršenje odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. U više navrata smo pitali ministricu zdravstva u Vladi TK da odgovori na pitanje Koji je status zdravstvene ustanove na Gradini, da li je to Univerzitetsko klinički centar Tuzla ili kantonalna bolnica Tuzla?Ovo pitamo iz razloga što je Vlada TK grubo prekršila odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, imenovala upravni odbor UKC Tuzla i dala saglasnost na imenovanje Direktora kao da se radi o kantonalnoj bolnici˝, saopštili su iz ove stranke.

Kako su istakli, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH je vrlo jasno definisano da se Upravni odbor na Univerzitetskim kliničkim centrima imenuje od strane Vlade FBiH, saglasnost za direktora Univerzitetskih kliničkih centara daje Vlada FBiH i to je tako urađeno u druga dva univerzitetska klinička centra u FBiH, osim na UKC Tuzla.

˝Ovakvim svojim postupcima Vlada TK, po našem mišljenju, čini krivično djelo, dovodi u pitanje status UKC Tuzla i svrstava ga u rang kantonalnih bolnica. S obzirom da nikada nismo dobili odgovor od ministrice zdravstva u Vladi TK javno pitamo Premijera Vlade TK Koji je status zdravstvene ustanove na Gradini?Ovo posebno pitamo premijera jer je u jednoj od svojih nedavnih izjava vrlo jasno izjavio da zbog političkih dogovora (vjerovatno politički dogovor Enver-Hodža) nije u mogućnosti da imenuje Upravni odbor UKC Tuzla u skladu sa Zakonom˝, dalje se navodi u saopštenju.

U SDP-u smatraju da shodno priznanju premijera TK dr Denijala Tulumovića da je UO UKC Tuzla imenovan suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH , dovode se u pitanje sve donesene Odluke nezakonito imenovanog Upravnog odbora UKC Tuzla. ˝Pozivamo Vladu TK, ministricu zdravstva TK i menadžment UKC Tuzla da funkcionisanje UKC Tuzla pod hitno dovedu u okvire Zakona˝, zaključili su.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *