Džaferović s Inzkom: Ultimatumi HDZ-a i SNSD-a opasnost za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i nastavku provođenja reformi koje će Bosni i Hercegovini omogućiti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da posljednje izjave, koje nagovještavaju deklaraciju SNSD-a i HDZ-a kojom bi se ultimativno tražilo uređenje BiH samo po želji ove dvije stranke, uz prijetnju etničkim podjelama, predstavljaju opasnost po stabilnost naše zemlje, ali i cijele regije.

Naglasio je da je imperativ za sve u BiH striktno poštovanje svih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i svih donesenih zakona, te da neće biti prihvaćeno ništa što je u suprotnosti sa time i sa evropskim standardima.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio kako od predstavnika međunarodne zajednice zahtijeva da izvršavaju svoj mandat koji je propisan Daytonskim mirovnim sporazumom, kako bi se na vrijeme spriječile nove političke krize i negativne posljedice koje iz toga mogu proizaći.

Predsjedavajući Džaferović izrazio je očekivanje da će i visoki predstavnik Valentin Inzko reagovati u skladu sa svojim mandatom, propisanim Daytonskim mirovnim sporazumom.

(Izvor:Vijesti.ba)