Džaferović primio ambasadore EU-a i država grupe G-7: BiH se svrstala na pravu stranu historije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadore Evropske unije i država grupe G-7, a tokom susreta razgovarano je o napadu Ruske Federacije na Ukrajinu te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom.

Ambasadori su istaknuli zahvalnost BiH zbog pridruživanja rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Ambasadori su zatražili od BiH da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije te da nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se BiH pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Podržao je zahtjeve EU-a i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Džaferović se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Istakao je kako dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja.

Poručio je kako dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se BiH zvanično pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

(Anadolija)