Džaferović i Komšić poslali jasnu poruku građanima BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH te poručili da se svi trebaju okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj integraciji, ekonomskom razvoju i integraciji u Evropsku uniju i NATO.

-Oni koji negiraju taj dan treba ih pitati šta im smeta jer u tom danu nema ništa loše i u onome svemu što je nastajalo tog dana, po pitanju ravnopravnosti, ljudi, naroda. To je bila jedna univerzalna vrijednost po kojoj nastojimo i danas da živimo. Zato je značajno da ljudi u Sarajevu ovoliku važnost pridaju 25. novembru. Valjda ćemo dočekati, ako ne moja generacija, možda mlađa, da se i drugi u BiH urazume i prepoznaju važnost svega onoga što se tada radilo u onakvim okolnostima – rekao je Komšić.

Džaferović je naveo da je uvjeren da će doći dan kad će sva tri člana Predsjedništva BiH odati poštovanje 25. novembru i svemu onome što on simbolizira.

-Ovo što danas radi Dodik, ili što rade političari iz RS-a, to je ustvari jedno protivzakonito postupanje jer 25. novembar, 1. mart su državni praznici BiH. To je jasna stvar. To je i prije nekoliko godina potvrdio Ustavni sud i to po apelaciji grupe zastupnika iz Skupštine Republike Srpske. To je neupitna stvar, to priznaje cijeli svijet – rekao je Džaferović.

Dodao je kako su čestitke dobili od mnogih državnika.

– Stvari moraju normalno krenuti u ovoj zemlji. Borit ćemo se. Nećemo odustati dok to tako ne bude – poručio je Džaferović.

Džaferović i Komšić su ranije prisustvovali i ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum, a planirano je da cvijeće polože na mezarju Kovači, spomen-obilježju djeci Sarajeva i u spomen-parku Vraca. Komšić će danas prisustvovati i manifestaciji na Bobovcu. Svečanostima obilježavanja 25. novembra u Sarajevu prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović te drugi predstavnici svih nivoa vlasti.

(Foto: AA)