Dodik pozvao Inzka da zajedno skinu tablu s imenom Radovana Karadžića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom završnom obraćanju pred UN-om pozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka da mu se pridruži u skidanju ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića koja je postavljena na Studentskom domu na Palama.

– Pozivam ga lično da zakaže dan i sat da dođe na to mjesto gdje se tabla nalazi, posmatra i bude saučesnik dok se ona skida. Ali, zar mislite da je to rješenje? Tabla Radovanu Karadžiću je bila postavljena onda kada on nije bio osuđen za ratne zločine i to je činjenica. Ali, Inzko se počeo znojiti oko toga i mislim da je ovo fer-ponuda. Kad god mi kaže da će biti na tom mjestu, učinit ćemo to zajedno ili neka bira, on ili ja – kazao je Dodik komentarišući Inzkove navode da predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a na ovaj način veliča ratne zločince.

Govoreći dalje o toj temi, Dodik je naglasio da ne glorifikuje ratne zločince i stradanja te da je i sam u ratu pomagao žrtvama, ali je dodao da Haag nije bio pravedan prema Srbima.

– Podržavam osudu i presudu za svaki zločin koji je učinjen, svi Srbi su presuđeni u Haagu i mislim da taj Haški tribunal prema Srbima nije bio korektan, jer je nesrazmjerno malo Bošnjaka bilo pred Haškim tribunalom – kazao je.

Dalje se osvrnuo na podršku Inzku i kazao da ne razumije kako su ga podržale one zemlje koje podržavaju i Dayton s obzirom na to da ga visoki predstavnik u BiH krši.

– On nema pravo da tretira Dejtonski sporazum na takav način, nikoga ne napadam, ali ću uvijek braniti srpski narod. I smatram da je BiH stabilna i održiva dok je zemlja s dva entiteta i bilo bi dobro i pravedno da bude i treći entitet hrvatskog naroda – naglasio je Dodik.

Kako je kazao, neke od zemalja su se “lažno zabrinule što mladi odlaze iz BiH, a one ih same ohrabruju na to”.

 Također, ovdje su neki dali i podršku i Ustavnom sudu, on ne može mijenati Ustav, već ga samo provoditi. Morao bih da budem siguran u iskrenost kako bismo mogli sarađivati. Sven Alkalaj nema moju saglasnost za večerašnji nastup i za sve mu treba podrška Predsjedništva BiH. Također, pitali ste me da li obilježavam neke od godišnjica ove godine, pa da, obilježit ću 75 godina Auschwitza – zaključio je Dodik.