CIK kaznio Konakovića sa 1.000 KM zbog videosnimaka na FB

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) kaznila je danas sa 1.000 KM politički subjekt Narod i pravda, jer je predsjednik ove stranke Elmedin Konaković 15. novembra, na dan održavanja lokalnih izbora, putem društvene mreže Facebook vršio javno političko oglašavanje i time prekršio izbornu šutnju.

Prigovor CIK-u uputila je Općinska organizacija SDA Novi Grad Sarajevo. CIK je proveo postupak te utvrdio da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

Podsjećanja radi, Konaković je tokom izbornog dana u nekoliko navrata objavljivao videosnimke na Facebooku, govoreći o situaciji na terenu, te pozivao građane da izađu na glasanje.

Također, CIK je kaznio i Nezavisni blok, stranku Senada Šepića, jer je njihov kandidat Admir Mujanović vršio političke aktivnosti putem Facebooka i time prekršio odredbe Izbornog zakona BiH (izborna šutnja). Nezavisni blok je, također, kažnjen sa 1.000 KM.

CIK je odbio prigovor SNSD-a Trebinje i odgodio raspravu za narednu sjednicu nakon što je reagirao član CIK-a Suad Arnautović. SNSD je prigovor uložio zbog fotografija koje je objavljivao politički subjekt “Za pravdu i red” lista Nebojša Vukanović, a na kojima se vidi kako članovi SNSD-a na dan izbora dijele pakete s hranom glasačima kako bi dobili njihove glasove, piše “Faktor”.

Arnautović je iznio mišljenje da time nije prekršena izborna šutnja i da ga zbog toga ne treba kažnjavati, već, naprotiv, pohvaliti ga ako je to snimio. 

(Hayat.ba)