Čelnici HDZ-a na komemoraciji ratnom zločincu Maki Radiću!

Predstavnici HDZ-a u vlasti u HNK-a danas su u Domu Stjepana Kosače prisustvovali komemoraciji ratnom zločincu Marku Maki Radiću.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali HDZ-ov premijer HNK Nevenko Herceg, ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ),  izaslanik HDZ-a u Domu naroda FBiH Damir Džeba i brojni drugi.

Time su iz HDZ-a na najbolji način potvrdili pisanje Vijesti.ba da trideset godina politike HDZ-a stane u dvije riječi: Maka Radić!

Ponovimo. I sam poznat kao terorista i zločinac, ubijen je od “prijateljske ruke” Josipa Cvitanovića Cvikija, u ulici vođe ustaške emigracije i teroriste Brune Bušića, na godišnjicu rušenja Starog mosta od strane HVO-a.

U ovih par rečenica stane sva hronologija politike HDZ-a BiH u zadnjih 30 godina, od nastanka do danas. Od naziva ulice, preko zločina do pravosuđa. Ukratko silovatelji, ubice, zločinci, teroristi, napadači na nevine ljude, atentatori na EU zvaničnike (Hans Koschnik) i strukture koje, koristeći se politikom u pravosuđu, štite ili oslobađaju zločince.

Maka Radić i Josip Cvitanović bili su ključni akteri krvavog napada na Bošnjake u Mostaru za Bajram 10. februara 1997. godine. Za ubistvo Šefika Sulejmanovića, teško ranjavanje Seida Maksumića i Safeta Radoša i ranjavanje još 22 osobe, nikad nisu odgovarali. Prošlo je 23 godine, 46 Bajrama, a suđenje optuženima je u nekoliko navrata započinjano pa prekidano. Dovoljno je reći da se proces vodi(o) pred Tužilaštvom HNK.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar, a nakon što ga je s dužnosti smijenio visoki predstavnik, zaposlio se kao savjetnik HDZ-ovog ministra unutrašnjih poslova HNK, što je bila jasna poruka svima u BiH, ali i dokaz lažnih težnji te stranke da normalizuje odnose u Mostaru i državi.

Da se politika HDZ-a od tada nije promijenila pokazao je i drugi slučaj u kojem je opet glavni akter Maka Radić. Radić je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Iz zatvora je trebao izaći tek 2027. godine, no onda se na usluzi zločincu našao HDZ-ov ministar pravde BiH Josip Grubeša. On je Radiću omogućio da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj, gdje mu je Županijski sud u Zagrebu preinačio presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora. Tako je Radić, udruženim poduhvatom Grubeše i suda u Hrvatskoj, umjesto 2027. godine na slobodu izašao 2018.

Radić je tokom agresije službovao i zapovijedao u okviru Druge brigade HVO-a koju je utemeljio HDZ, rame uz rame sa drugim tzv. antiterorističkim jedinicama poput “Kažnjeničke bojne” presuđenog zločinca Mladena Naletilića Tute. Haške presude su dokazale da ta borba nije bila antiteroristička, već zločinačka.
 
Licemjerju te politike svjedočimo i danas dok se čelnici HDZ-a i njihove novinarske sluge kunu u “evropske vrijednosti” i sami sebi udaraju evropski pečat, a istovremeno se ne odriču naslijeđa ratnih zločinaca, već ih oplakuju, veličaju i pomažu.

(Vijesti.ba)