Arsen Bauk odbrusio Radmanu: Alija Izetbegović je kazao “rat nije naš” da bi spriječio regrute Bošnjake da idu u JNA

U Saboru Hrvatske jučer su zastupnici raspravljali o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. Godinu

Ministar Grlić Radman kazao je kako se u Bosni i Hercegovini negira doprinos Hrvata u odbrani zemlje, podsjetio je da je rat u susjednoj zemlji počeo napadom JNA na hrvatsko selo Ravno u jesen 1991. godine. 

“Za to vrijeme su neki drugi u BiH govorili da to nije njihov rat”, kazao je on jasno aludirajući na bošnjačke lidere koje hrvatska državna i medijska propaganda decenijama optužuje na sličan način.

Na Grlićevo izlaganje replikom je reagirao Arsen Bauk, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji ga je optužio za nekoreknost.

“Ministar Radman aludira na izjavu Alije Izetbegovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali namjerno propušta kazati u kojem je kontekstu ona izrečena. Njom je Izetbegović pozivao vojne obveznike iz BiH, prije svega Bošnjake – muslimane, da se ne odazivaju na pozive za regrutiranje u sastav JNA koja je u to vrijeme vršila agresiju na Hrvatsku. Treba imati u vidu da je Bosna i Hercegovina tada bila u sastavu SFR Jugoslavije, iz čega su proistekle stanovite obveze, kazao je Bauk.

(S.B./ Foto: Index.hr)