Aktiviran Garancijski fond Vlade FBiH za pomoć privredi – odobrene prve garancije

Garancijski fond koji je Vlada Federacije BiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka privrede, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahtjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.

V.d. predsjednik uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je sa jučeranjim danom odobreno osam garancija privrednim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.

-Podržali smo osam kreditnih zahtjeva privrednim subjektima, te osigurali garancije za njihove kredite po kreditno garantnim programima u ukupnom iznosu od 6.647.500 KM. Garancija obezbjeđuju 50% ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je finansiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. Mi u narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda, kazao je Fejzić.

Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.

-Riječ je o izuzetno važnom instrumentu Vlade FBiH za dugoročnu podršku privrednim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka privrede. Garancije fonda Razvojna banka FBiH izdaje krajnjim korisnicima i služe kao dio obezbjeđenja kredita koji poduzetnici koriste kod komercijalnih banaka. Namjena kredita koje komercijalna banka odobravaju poduzetnicima, odnosi se na pet kreditno-garantnih programa koje je usvojila Vlada FBiH. Komercijalna banka iz vlastitih izvora obezbjeđuje sredstva kredita, a Razvojna banka izdaje garancije iz Garancijskog fonda za obezbjeđenje dijela tih kredita, pojasnio je Fejzić.

Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, potom za mikro, mala i srednja preduzeća, te poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća i izvoznike.

Fejzić također ističe da je prethodno Razvojna banka sa 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj saradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50 posto odobrenog kredita.

Vlada FBiH je za ovaj fond obezbjedila ukupno 100 miliona KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Vlade Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno iznosi 500 miliona KM.

(NEZAVISNI/Fena/Foto: Arhiv)