Akademik Čičić: Vlada FBiH odgovorno upravljala novcem i smanjila dug, kredit MMF-a je opravdan

Akademik i jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini Muris Čičić kazao je za Vijesti.ba kako ne dijeli mišljenje nekoliko ekonomista koji su pisali MMF-u tražeći od ove institucije da ne odobri novi kredit BiH.

“Smatram da nam je neophodno da dobijemo sredstva za oporavak privrede”, kaže Čičić.

On je istakao kako je to stav pseudoanaltičara, koji žele stvoriti atmosferu u javnosti da se novac troši netransparentno i u pogrešne namjene.

“To jednostavno nije tačno, jer je Vlada FBiH u prethodnih šest godina kreditnim novcem raspolagala na pravi način”, mišljenja je akademik Čičić.

On je istakao kako je situacija u RS-u nešto lošija, prije svega jer se Vlada FBiH prethodnih šest godina ponašala, kako kaže, domaćinski.

“Budžet je u FBiH bio puno stabilniji, jer očigledno da je RS bila u kritičnoj situaciji u smislu pokrivenosti prihoda i rashoda i s te strane ona nije imala alternative za prikupljanje potrebnih sredstava za budžetske rupe osim aranžmana s MMF-om. Vlada FBiH je imala komotniju situaciju, jer su domaćinskije upravljali sredstvima i mogli su često proći bez pomoći MMF-a. Često su se pokrivali i domaćim kreditima i izdavanjem raznih vrsta obveznica papira. Nije bila kritična situacija barem prije pandemije koronavirusa”, smatra on.

Vlada FBiH je u zadnjih pet godina smanjivala ukupni javni dug, što je dovelo do toga da se sada može zaduživati.

“Upravo zbog domaćinskog poslovanja Vlada FBiH nije prezadužena kada se uporedi situacija s bivšom Jugoslavijom ili prije u BiH. Očigledno je da su oni u odnosu prihoda i rashoda imali mogućnost da to rade domaćinski, i koliko to vidim oni su to i radili”, kaže Čičić.

Njemačka se u 2021. godini planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećoj evropskoj ekonomiji prouzrokovala pandemija koronavirusa. Čičić kaže kaže kako se ista priča vodi u cijeloj Evropi.

“Zbog toga sam ja i reagovao na stavove da nam ne treba dati kredit. Da se razumijemo, nijedan kredit nije dobar ukoliko imate drugi način da prikupite neophodna sredstva. Niko ne navija za kredit u smislu idemo se zadužiti onako iz zezanja, ali ako imate situaciju kao sada u kojoj veliki broj kampanija i institucija ima minuse jer ne ostvaruje očekivane prihode zbog pandemije korona virusa, onda može”, ističe ovaj ekonomski stručnjak.

On dodaje kako se sve može uporediti i odnositi i na Njemačku, BiH i druge države, samo što je u Njemačkoj to izraženo u mnogo većim razmjerama.

“Vrlo često veće zemlje imaju mogućnost da štampanjem novca prije i brže izađu iz krize, uvijek je sirotinja zadnja. Međutim, kada gledate mjere koje je poduzela Vlada FBiH i druge vlade u BiH, to su te mjere koje provode i ostale zemlje, samo je pitanje mogućnosti”, kaže on.

On naglašava kako je Vlada FBiH u ovoj situaciji ipak odradila dobar posao.

“Naravno, da bi bio dobro da se da kompanijama u realnom sektoru, da im se pokriju minimalne plate i doprinosi, što se radi, da im se daju garancije u Razvojnoj banci, ali bi dobro bilo da se to pojača i raznim vrstama kreditnih linija i novcem, također da se stanovništvu pomogne “helikopterski”, odnosno da se svakom isplati određena mjera novca, ali sve zavisi od mogućnosti. Ipak, mislim da je Vlada FBiH uradila dobar posao u datoj situaciji”, zaključio je Muris Čičić u razgovoru za Vijesti.ba.

(NEZAVISNI/Vijesti.ba)