Zelenski o borbama u Mariupolju: Nećemo se predati

Oko dvije hiljade ukrajinskih boraca, prema najnovijoj procjeni Rusije, skriveno je u labirintu tunela i bunkera ispod velike čeličane Azovstal u Mariupolju. Vjeruje se i da je tamo zarobljeno nekoliko stotina civila.

– Ima mnogo ranjenih boraca, ali se ne predaju. Oni drže svoje pozicije – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer u video obraćanju.

Rekao je da je napad spriječio evakuaciju preostalih civila.

– Zamislite samo ovaj pakao! Tamo ima i djece. Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardovanja, smrti – rekao je Zelenski.

Rusi su uspjeli da uđu unutra uz pomoć električara koji je poznavao raspored postrojenja, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi AP.

– Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike. Jučer su Rusi počeli da vrše napade na ove tunele, koristeći informacije koje su dobili od izdajnika – rekao je Geraščenko u video snimku objavljenom u srijedu navečer.

Kremlj je negirao da je vojska krenula u ofanzivu na postrojenje.

Pad Mariupolja lišio bi Ukrajinu ključne luke, omogućio Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je oduzela Ukrajini 2014., i oslobodio trupe za borbu na drugim mjestima u Donbasu, istočnoj industrijskoj regiji za koju Kremlj kaže da je sada glavna meta.

(Fena)