Zašto je Tuzlanski kanton najuspješniji u procesiranju korupcije?

Prema izvještaju OSCE-a, koji je ukazao na katastrofalno stanje u pravosuđu, Tuzlanski kanton najuspješniji je u procesiranju korupcije. Predstavnici ovih pravosudnih institucija smatraju da je od izuzetnog značaja monitoring OSCE-a koji, kako kažu, ukazuje na stvarne probleme i otkriva šta treba mijenjati da bi pravosuđe bilo efikasnije.

Prema analizi, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je najefikasnije. A u prethodne tri godine Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je jedino tužilaštvo sa uspješnom stopom osuđujućih presuda u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa.

“Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je pokrenulo postupke i podiglo optužnice koje su potvrđene i protiv ministara, znači visokorangiranih osoba u TK. I u ovom izvještaju se spominje kao primjer”, navodi pravni stručnjak Vehid Šehić.

Među najuspješnijim sudovima su Kantonalni i Općinski sud u Tuzli, koji predstavljaju primjer komparativno efikasnog upravljanja teškim predmetima.

“Početkom ove godine Krivično odjeljenja ovog suda je uključeno u jedan projekat USAD-a koji se upravo odnosi na korupciju, odnosno borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. I realno je očekivati da ćemo u tom polju postići bolje rezultate”, kaže Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli.

“Na nama je, kada je u pitanju rad na predmetima korupcije, da damo maksimum od sebe”, poručuje Indira Hadžimehmedović, predsjednica Kantonalnog suda u Tuzli.

Procesiranje korupcije, u koju su najčešće umiješani pojedini političari i politički moćnici, mora biti prioritetno.

“Treba reagovati mnogo brže kako bi se poslala poruka javnosti da takva ponašanja neće proći nekaženjeno, odnosno da će biti brzo sankcionisana”, ističe Tulumović.

“Rad na predmetima korupcije i donošenje odluka u tim predmetima, pogotovo u fazi suđenja, građanima vraća povjerenje u pravosudni sistem, da ipak je pravda dostižna”, dodaje Hadžimehmedović.

“Percepcija građana je da se ovdje zakon primjenjuje na siromašne, one koji nemaju političke pozadine, a da oni koji imaju političku pozadinu – uvijek će dobro proći”, upozorava Šehić.

Stoga je, tvrde, veoma značajna analiza OSCE-a.

(Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)