VMBiH podržalo četiri regionalna akciona plana Transportne zajednice

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj telefonskoj sjednici, usvojio je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o provođenju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, sigurnost  saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice.

Usvajanje ovih planova od velike je važnosti, nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, vrijedan devet  milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će nastaviti redovno izvještavati o realizaciji obaveza preuzetih Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice.

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je ugovorom iz 2017. godine osnovana Transportna zajednica u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.  

(FENA)