Visoki predstavnik EU Josep Borrell u posjeti BiH: Danas sastanak sa državnim zvaničnicima

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete, visoki predstavnik Borrell sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Posjetu započinje sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Protokolom je predviđeno da se sa Borellom sastanu i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Predviđen je i sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa potpredsjednikom Evropske komisije Borrellom.

Tokom posjete planirano je i javno obraćanje Borella “Od Daytona ka Briselu”, kao i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.