U Srebreniku obilježena 29. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Na Centralnom spomen- obilježju poginulim borcima i šehidima, na Trgu Alije Izetbegovića, Spomen kosturnici u gradskom parku te Spomen ploči poginulim pripadnicima SJB Srebrenik u krugu PU Srebrenik, danas je položeno cvijeće i odana počast.To je urađeno u okviru obilježavanja 29. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava milicije s ciljem zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, zaštite lične i imovinske sigurnosti svih građana.

Pomenuta Odluka 19. septembar 1991. godine određuje za jedan od najznačajnih datuma moderne povijesti naše zemlje. Ratna policija koja je bila multietničkog sastava, dala je svoj doprinos u odbrani, ali i očuvanju javne sigurnosti građana i imovine, naznačeno je danas.

Svi mobilisani pripadnici dosljedno su sprovodili važeće zakonske propise, prije svega u sprečavanju narušavanja međunacionalnih odnosa i podjele pripadnika MUP-a na nacionalnom principu. Upravo su oni prvi stali u odbranu bosanskohercegovačke suverenosti i teritorijalnog integriteta. Materijalno i ljudskim resursima, bili su i temeljem za formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“U jako teškim bezbjednosnim uslovima osigurali smo održavanje referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine. Izbijanjem agresije i cijelim tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici policije su sa drugim patriotskim snagama organizovali i aktivno učestvovali u odbrani i izvođenju najsloženijih borbenih dejstava, a paralelno s tim radili i poslove borbe protiv kriminaliteta, održavanja javnog reda i mira, kontrole bezbjednosti saobraća i drugih poslova iz svoje nadležnosti. Dali smo nemjerljiv doprinos formiranju jedinica i štabova Teritorijalne odbrane, a kasnije i drugih oblika organizovanja Armije Republike Bosne i Hercegovine ustupanjem svojih pripadnika i materijalno tehničkih sredstava. Svojim angažmanom policija je u ratnom periodu ispunila svoj zadatak jer je spriječila činjenje najtežih krivičnih djela, posebno ratnih zločina, ubistava, silovanja, pljački i drugih oblika kriminalnog djelanja koja prate rat i ratna dešavanja.” – stoji u saopštenju Udruženja “Policajci Srebrenika 1991.-1995.”

Podsjećajući na herojske dane otpora agresiji na BiH, Mujo Muratović, predsjednik Udruženja “Policajci Srebrenika 1991.-1995.”, posebno je naglasio da su šestorica srebreničkih policajaca položili svoje živote u temelje suverene i nezavisne BiH, dok je 40 policajaca teže ili lakše ranjeno.
Pripadnici Udruženja pripadnika policije 1991-1995. godina i predstavnici Saveza udruženja policije Tuzlanskog kantona odali su počast poginulim pripadnicima rezervnog sastava i pred spomen obilježje položili cvijeće.

(Tuzlarije.net)