U Skupštinu TK još nisu stigli potpisi 18 zastupnika koji traže smjenu Vlade

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Tuzlanskog kantona održali su sastanak, s ciljem postizanja dogovora o terminu održavanja hitne sjednice Skupštine TK. Bilo je riječi i o imenovanju nove Vlade, koja bi trebala biti Vlada stručnih, a ne stranačkih ljudi.

Zahtjev 18 zastupnika Skupštine TK za sazivanje hitne sjednice Skupštine na kojoj bi trebala biti smijenjena aktuelna Vlada TK, još nije stigao na protol Skupštine TK. Čim taj akt bude zvanično uručen Skupštini bit će sazvan kolegij i nakon toga utvrđen termin održavanja sjednice Skupštine TK.

– Onog trenutka kada to dođe u Skupštinu, kada prođu određene procedure shodno Poslovniku, ja ću sazvati Kolegij na kojem ćemo utvrditi datum održavanja hitne sjednice Skupštine TK – kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nova skupštinska većina na hitnoj sjednici treba da imenuje skupštinsko rukovodstvo. Slijedi glasanje o nepovjerenju aktuelnoj vladi, te imenovanje mandatara za sastav nove Vlade TK.

– Ukoliko dođe do smjene Vlade, Vlada više ne postoji, te ostaje tzv. pravni vakum – dodaje Vujović.

Istovremeno traju sastanci, kako aktuelne pozicije, tako i onih stranaka koje bi trebale činiti novu. Predstavnici SDA, SD-a, DF-a i Stranke za BiH prošle su sedmice održale sastanak na koje je razgovarano o budžetu TK za narednu godinu. Na sastanku se nisu pojavili predstavnici SBB-a.

– Na određeni način poslali su poruku da više ne čine dio parlamentarne većine. Mi smo se okupili da razgovaramo o tehničkim pitanjima. Treba da usvajamo budžet, bez obzira na političku krizu u kojoj smo se našli – ističe Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Pregovaraju i predstavnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a i to sastavu buduće Vlade Tuzlanskog kantona, koja bi prema prijedlogu Naše stranke trebala biti sastavljena od stručnih, a ne stranačkih kadrova.

Predsjednik SDA ističe da će tokom sedmice biti održan Izvršni odbor ove stranke. Skopljak ne negira ni mogućnost razgovora sa predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u Skupštini TK, kako bi se formirala nova skupštinska većina koju bi opet predvodila SDA, ukoliko nakon smjene Vlade ne bude mogla biti formirana nova.

– SDA će ove probleme staviti na sto na prvoj sjednici Izvršnog odbora te ćemo donijeti odluku, koja će biti obavezna za sve članove SDA – napominje Skopljak.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Skupština TK je promijenila Poslovnik te omogućila održavanje on line sjednica Skupštine TK, ali odluku o tome donosi Kolegij, što bi značilo da je svaki zastupnik u mogućnosti da učestvuje u radu bez obzira na to da li su u izloaciji. Stav KO SDP-a, po pitanju formiranja nove Vlade nismo dobili, jer ne naše upite nije bilo odgovora.

( RTV TK)