Tuzlanski kanton će do kraja godine dobiti Strategiju za razvoj turizma

Tuzlanski kanton će do kraja 2022. godine dobiti Strategiju za razvoj turizma kojom će biti obuhvaćene sve lokalne zajednice.

Kako je za Fenu izjavio ministar turizma, trgovine i saobraćaja TK Mustafa Šakić, strategija će biti fokusirana na period od pet godina, a radno tijelo će obići sve lokalne zajednice i detaljno se upozati s potencijalima.

– Želimo detaljno izraditi plan rada koji će zajedicama pomoći u razvoju već postojećih potencijala, poput jezera kojih u Tuzlanskom kantonu ima mnogo – rekao je Šakić.

Prvenstveno, kako je naveo, plan je razvoj vodenog turizma, ali odmah iza toga pažnja će biti posvećena ruralnom turizmu.

– Iz tog razloga radno tijelo Vlade TK će obići sve potencijalne lokacije koje bi mogli predstaviti turistima i koje bi bile dio strategije – izjavio je Šakić.

Tuzlanski katon je poznat po Panonskim jezerima u prvom redu, ali i jezerima u Sniježnici, Lukavcu, Živinicama. Tu su i brojni kulturno-historijski spomenici, a poznata su i prirodna bogatstva i ljepote Majevice.

Izrada ove strategije Vladu Tuzlanskog kantona će koštati 50 hiljada KM.

(Fena)