Turković na TRT World Forumu: Usporena saradnja zbog pandemije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je učestvovala na TRT World Forumu, na kojem je razgovarano o brojnim važnim temama u svijetu.

Ministrica Turković je, zajedno sa potpredsjednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, profesorom Harvard Univerziteta Josephom S. Nyeom, glasnogovornikom predsjednika Republike Turske İbrahimom Kalınom i osnivačem “FutureMap” Paragom Khannaom bila panelista sesije “Multipolarnost u doba COVID-19: Budućnost globalne solidarnosti”.

Govorila je o tome kako je međudržavna suradnja između balkanskih država i između Balkana i ostatka Evrope bila pogođena pandemijom COVID-19.

– Čvrsto vjerujem da su odnosi između zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek relevantna tema, a u okviru koje je važna regionalna saradnja, kulturna saradnja i razvoj odnosa među mladima i njihovo povezivanje – kazala je Turković.

Istakla je da je saradnja u oblasti ekonomije, modernizacije i ostvarenja ciljeva održivog razvoja i prosperiteta građana jugoistočne Evrope, ali i saradnja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana usporena zbog pandemije COVID-19.

-Uprkos tome, vlade država zapadnog Balkana svojom saradnjom nastoje da privuku strane investicije u cilju ekonomskog razvoja ovog područja, naglasila je. 

Na panelu je razgovarano i o mogućnostima povećanja saradnje između zemalja na pronalaženju održivih rješenja za velika globalna pitanja kao što su klimatske promjene, ali i globalne zdravstvene krize kao što su pandemije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(NEZAVISNI/Foto: MVPBiH)