Turković: Definisati prioritete saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom

Bosna i Hercegovina se oslanja na Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, i oni su joj važni partneri u nastavku pružanja podrške na reformskom putu, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ministrica  je istakla da se sada potrebno usredočiti na definisanje prioriteta saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom, van odgovora na hitne slučajeve pandemije KOVID-19.

“Svakako razumijemo da moramo usmjeriti naše interne procedure kako bismo omogućili bržu ratifikaciju projekata. Nadamo se da ćemo vrlo brzo moći započeti ovaj novi ciklus i razgovore sa vašim timom, rekla je Turković  tokom sastanka sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a.

Turković je rekla da naša zemlja cijeni predanost MMF-a i Svjetske banke na razvijanju i usmjeravanju podrške najugroženijim grupama i revitalizaciju ekonomija širom svijeta, te podršku firmama da izbjegnu ekonomsku štetu i produbljivanje finansijske krize.

Naglasila je da je globalna pandemija COVID-19 pokazala da se nijedna zemlja ne može izolovati od drugih, te istakla da je MMF podstakao zdravstvenu potrošnju i povećao nabavku medicinskih uređaja u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u svijetu.

Na sastanku je, između ostalog, rečeno da COVID-19 nije jedini izazov, te da je potrebno pažnju obratiti i na druge vrste socijalnih i političkih kriza. Naglašeno je da je Svjetska banka podržala 111 zemalja tokom krize, fokusirajući se na socijalnu zaštitu, održive investicije, klimatske promjene i pomoć privatnom sektoru. Takođe, Svjetska banka se fokusirala i na razvoj vakcina, ali i stvaranje prilika za ublažavanje odlaska mladih obrazovanih ljudi iz zemalja u razvoju.

(Izvor:Akta.ba)