Trump najavio veto ako se ne ukloni članak o internetskoj odgovornosti

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će staviti veto na Zakon o odobrenju za nacionalnu odbranu, težak 740 milijardi dolara, ako se ne ukloni savezna odredba koja štiti tehnološke kompanije poput Facebooka i Twittera odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici.

“Ako vrlo opasan i nepravedan članak 230 ne bude u potpunosti ukinut kao dio Zakona o odobrenju za nacionalnu odbranu bit ću prisiljen uložiti nedvosmisleni veto”, objavio je Trump na Twitteru u utorak kasno naveče, piše Reuters.

Članak 230. štiti tehnološke kompanije od odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici, a napadnut je od strane Trumpa i republikanskih zakonodavaca koji su kritikovali odluke o moderiranju sadržaja na internetskim platformama optužujući ih da guše konzervativne glasove.

Opsežni zakon postavlja politiku za Ministarstvo odbrane, usvaja se šest desetljeća i jedan je od rijetkih glavnih zakona za koje se smatra da imaju “obavezan prolaz”, jer uređuje sve, od povišenja plata za trupe, do toga koliko aviona treba kupiti ili kako najbolje konkurisati suparnicima poput Rusije i Kine.

Internetsko udruženje, koje uključuje Facebook, Amazon.com Inc, Google i Twitter tvrtke Alphabet Inc, osudilo je Trumpa.

“Ukidanje članka 230 samo po sebi predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Zakon ovlašćuje mrežne platforme za uklanjanje štetnog i opasnog sadržaja, uključujući teroristički sadržaj i dezinformacije”, utvrdila je grupa.