Tegeltija nakon sastanka sa Dodikom i Željkom Cvijanović: Uslovi za rad na nivou BiH postaju nemogući

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija sastao se danas u Banjoj Luci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović.

Sastanak je uslijedio nakon afere “Potkivanje 2”, odnosno objave audio zapisa razgovora Tegeltije o bivše članice VSTV-a Milijane Buha o imenovanju njene sestre na mjesto sutkinje u Banjoj Luci. Uslijed žestokih reakcija domaće javnosti i međunarodne zajednice, sazvana je vanredna sjednica VSTV-a, na kojoj je, između ostalog, donesen zaključak da Tegeltija razmotri podnošenje ostavke.

Nakon sastanka predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović kazala je da se vodi stalna hajka protiv kadrova iz tog entiteta, te je poručila da je stav RS-a da je potrebna temeljita reforma.

– To je apsolutno jedan neprincipijelan pristup. Umjesto da se bavimo cjelovitom reformom, mi se bavimo pojedincima. Ja sam preneražena određenim stvarima koje sam čula, a naročito da neko tvrdi da funkcionira u ambijentu u kojem je ugrožen – izjavila je Cvijanović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je on neko ko je izabran iz entiteta RS i da ima obavezu da o trenutnoj atmosferi i stanju obavijesti predsjednicu entiteta i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Što se mene tiče, uvjeti za rad na nivou BiH postaju nemogući. Nemoguće je u takvim uvjetima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način. Ja sam izložen nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima – požalio se Tegeltija, kazavši da se plaši i pokušaja njegove likvidacije.

Tegeltija je dodao da je o svim detaljima informirao Cvijanović i Dodik. S druge strane, Dodik je izjavio da ne postoje sigurnosni uvjeti da Tegeltija radi u VSTV-u i da su prijetnje dostigle nivo u kojem entitet RS ne može garantirati atmosferu u kojoj je moguće raditi.

– Kadrovi iz RS-a ostaju dio onog projekta u RS-u, a oni Srbi koji prihvate da budu podanici politikama koje se nameću iz Sarajeva i međunarodne zajednice su prodani i kupljeni – izjavio je Dodik.

Kazao je da je VSTV neustavna kategorija, te da kadrovima iz entiteta RS nije sigurno boraviti u Sarajevu.

– Ogorčeni smo na neke pravosudne presude koje su vezane za politiku, koje donose Bošnjaci u sudovima u RS-u. Kad god presuđuju, presuduđuju protiv RS-a – izjavio je Dodik.

Dodao je da Sarajevo šalje poruku Tegeltiji da će ga ubiti, te da slične prijetnje dobija i on.

– Oni koji nisu vidljivi, a Srbi su, očigledno je da su tamo podlegli određenoj atmosferi. Ovo nije odvojen slučaj. Imamo opću harangu. Pokušavaju se zastrašiti ljudi nekim novim konceptima – izjavio je Dodik.

Požalio se Dodik i zbog današnjeg saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, te je poručio da akteri predlažu državni udar u BiH i da oni koji se tome protive trebaju biti zatvoreni.

– Da bi se to desilo, oni prvo moraju ovladati VSTV-om. Čak ima naznaka da nam ponovo žele vratiti strane sudije i tužioce. Ovo je dio jednog ukupnog plana potpunog rušenja RS-a – izjavio je Dodik.

Šef SNSD-a smatra da je entitet RS ugrožen zbog napada iz Sarajeva i međunarodne zajednice, koja želi nametnuti koncept građanske države.

– Mi koji državamo uređenje Bosne na bazi dva entiteta i tri konstitutivna naroda treba da budemo kažnjeni, sklonjeni – izjavio je Dodik.

Sarajevo je nazvao “političkim monstrumom”, te je poručio da se entitet RS mora suprostaviti tome i da ima mehanizme da to uradi.

(NEZAVISNI/ Faktor)