SRAMAN ZAHTJEV MARINKA ČAVARE: “Ne treba ponavljati izbore u Travniku”

Kandidat SDA Dr. Mirsad Peco osvojio je najviše glasova u izboru za načelnika Travnika, ali je na dan izbora preminuo, što je do sada nezabilježena situacija u BIH i šire.


Kandidat SDA, dr. Mirsad Peco osvojio je više od 10.500 glasova, skoro duplo više od drugoplasiranog kandidata HDZ-a.

Odmah iza Pece po broju glasova je hrvatski kandidat Goran Pejaković, koji je osvojio oko 6.500 glasova,

Stranka demokratske akcije smatra da izbore treba ponoviti, a za Centralna.ba predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako nijednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

“Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora biti iz SDA načelnik općine, to nigdje u zakonu ne piše i to samo je želja članova SDA. Isto tako je da umre izabrani vijećnik, popunjava ga sljedeći po broju glasova”, zaključio je Čavara, koji, naravno, nije ponudio nijedno pravno uporušte za izneseni prijedlog kojim bi se na najgrublji način prekrojila politička volja građana Travnika.

Podsjećamo, jučer je hrvatski Tportal istražio kako je zakon u Hrvatskoj regulirao proceduru u slučaju smrti kandidata u izbornom procesu. Iz Državne izborne komisije neslužbeno su rekli za Tportal da ni u Hrvatskoj za slučaj smrti na sam dan izbora nema procedure. 

Iako nema jasne procedure za slučaj da kandidat umre na sami dan izbora, postoji analogiju. U Izbornom zakonu Hrvatske piše da se u drugom krugu, kada bi umro jedan od dva kandidata koji su ušli u drugi krug za načelnika, cijeli izborni proces ponavlja, a ovo pravilo važi za lokalne, kao i za predsjedničke izbore.