SNSD izgubio Banja Luku i Bijeljinu, DNS Prijedor

U RS su poznati rezultati u većini lokalnih zajednica.Najviše glasova ukupno je osvojio SNSD.

Ipak, najveći gubitak za SNSD predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. Milorad Dodik je najavio da je od danas predsjednik Gradskog odbora SNSD-a. U najvećem gradu RS pobjedu na izborima za gradonačelnika odnio je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS.

Nakon 16 godina, Mićo Mićić izgubio je u trci za novi mandat. Građani Bijeljine povjerenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a. Ipak, skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mićića.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika. Povjerenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Јerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške. Ubjedljivu pobjedu i u Zvorniku odnio je dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović. Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić.

U Srebrenici stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj imale su jednog kandidata – Mladena Grujičića. Razlika u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića je tijesna.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata. Pobjedom Milinkovića u Gacku, poslije 20 godina doći će do promjene vlasti. Milan Radmilović iz SDS-a nije se izborio za šesti mandat.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U drugim opštinama RS nije bilo promjena. Mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobjedu na izborima za načelnike odnijeli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine – Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

(Vijesti.ba/Foto: N1)