Skupština izglasala smjenu dva ministra u Vladi TK

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona smijenjeni su ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić (SD BiH) i ministar za rad, socijalnu pravdu i povratak Admir Hrustanović (SBiH). 19 poslanika u Skupštini glasalo je za smjenu ovih ministara, 11 ih je bilo suzdržanih, dok je pet poslanika glasalo protiv. Ova smjena uslijedila je nakon inicijative Naše stranke.

Iz SD BiH smatraju da nije poštovana presumpcija nevinosti. Za odluku o smjeni ministara glasali su i poslanici SBB-a, koji na optužbe da izlaze iz vladajuće strukture, odgovoraju odrično. Kažu, sa opozicijom su saglasni samo kada je u pitanju ova tačka dnevnog reda. Ipak, iz Pokreta demokratske akcije, stižu sasvim drugačije poruke. Poslanici ove stranke poručuju da je ovo prvi korak ka smjeni Vlade.

S druge strane stranke koje su u poziciji SD BiH, DF, i Stranka demokratske akcije tvrde da su priče o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona neutemeljene. Demokratska fronta je pak zahtijevala da se novi ministri odmah imenuju što nije ispoštovano.

(RTV SLon)