Sjednica VSTV-a: Očekuje se burna rasprava, hoće li članovi tražiti ostavku Tegeltije

 

Danas će biti održana vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) s početkom u 10:00 sati.

Vanredna sjednica zakazana je nakon što je u četvrtak portal Istraga.ba objavio audiosnimak na kojem se čuje razgovor predsjednika VTSV-a Milana Tegeltija sa sada već bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre Sanje Čegar za sudiju suda u Banja Luci. Tegeltija “savjetuje” Buha da njena sestra prvo jednu godinu bude u nekom drugom sudu, a poslije će je prebaciti. Iako se taj scenario do danas nije realizirao, ostaje pitanje zašto je Tegeltija uopšte vodio ovakve razgovore, s obzirom da tvrdi da ne imenuje on sudije već VSTV.  

Iako Tegeltija negira autentičnost snimka i tvrdi da je riječ o “montaži struktura OSA-e”, ova afera naišla je na osudu i međunarodne, ali i pravosudne zajednice.

Od Tegeltije i VSTV-a je zatraženo hitno očitovanje i poduzimanje adekvatnih koraka.

Zahtjev za Tegeltijinu smjenu predali su u ponedjeljak članovi Udruženja “Dženan Memić” i “Put Pravde” koji već godinama traže istinu o ubistvima mladića Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banja Luci.

Na reakciju Državnog tužilaštva pozvala je Ambasada SAD da se ispitaju svi navodi o korupciji, kao i Delegacija EU koja je pozvala da se poduzmu adekvatni koraci.

(NEZAVISNI/Nap)