Simeunović: Tegeltija svojim ponašanjem nanio veliku štetu RS i svim pravnicima u BiH

“U kontekstu konferencije za štampu koju je održao Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i posebnim isticanjem mog imena, smatram da treba da reagujem”, rekla je u pisanoj izjavi za BN televiziju Biljana Simeunović, član VSTS-a.

“Gospodin Milan Tegeltija je svojim ponašanjem nanio veliku štetu Republici Srpskoj i svim pravnicima u Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini, od kojih je većina do juče ćutala”, napisala je Biljana Simeunović, član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Gospodin Tegeltija je danas, kao predsjednik VSTS-a, pokušao da svoj nedostojni rad, a i ponašanje koje nije u skladu sa dignitetom funkcije člana i predsjednika pomenute institucije, koji je štetio ugledu savjeta i pravosuđa u cjelini, nemoralno nametne kao udar na sve kadrove koji dolaze iz Republike Srpske, a koji rade u državnim institucijama BiH, naročito u pravosuđu.

Svima nama, a naročito pravosudnoj zajednici, navodi dalje Simeunovićeva, poznato je da je Tegeltija godinama posjećivao mnoge kafane u Sarajevu u kojima je bio dobrodošao, i u kojima je, između ostalog, razgovarao i o izborima na najviše pravosudne funkcije.

Tada nije smatrao da je njegova bezbjednost ugrožena, kao što nije bila ni u skupom hotelu “Evropa” u centru Sarajeva, u kojem je stanovao na teret budžeta BiH. Za njega se govorilo da se ponašao u skladu sa starom narodnom poslovicom “Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane”, bez ličnog integriteta i stava.

Zbog svega što je gospodin Tegeltija izjavio na vanrednoj sjednici 3.12.2020. godine i na današnjoj konferenciji, smatram da ne zaslužuje da bude član pravosudne zajednice Republike Srpske i BiH, kao i da poslije nedostojnog ponašanja kao predsjednik i član VSTS-a, kao sudija bez integriteta ne zaslužuje pažnju predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Simeunovićeva je dalje napisala da je na vanrednoj sjednici jasno i precizno navela da, ukoliko Milan Tegeltija ne podnese ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a ili ga ta institucija ne razriješi dužnosti, da će ona iz moralnih i profesionalnih razloga podnijeti ostavku na članstvo u VSTS-u.

S obzirom na to da je podnio ostavku, izuzetno je neprimjereno da mene poziva da poslije njega ostavku podnesem i ja. Da javnost ne bi bila dezinformisana izjavama gospodina Tegeltije, ističem da je isti na pripremnoj sjednici VSTS-a 2. 12. pred 14 članova i drugih prisutnih izjavio da njegova ostavka može dovesti do sukoba, a zatim dodao “ne oružanih”, kao i da može doći do podjela. Tada sam rekla da je, ukoliko ima takva saznanja, već trebalo da podnese ostavku, kao i svi drugi članovi VSTS-a, jer naše funkcije nisu vrijedne bilo kakvih sukoba, odnosno nemira.

Milan Tegeltija je, kaže dalje u svojoj izjavi Simeunovićeva, kao predsjednik krovne institucije  pravosudne zajednice bio dužan da, po saznanju da, kako sam navodi, postoji odmetnuti dio Obavještajno-bezbjednosne agencije, koji ga prati, uhodi i snima, o tome obavijesti nadležne organe. 

Gospodin Tegeltija je trebalo da obavijesti Tužilaštvo i Komisiju Parlamenta BiH za nadžor nad radom pomenute agencije, a ne da o tome priča na neslužbenim lokacijama i medijima, i to nakon godinu i više dana, kako sam navodi u raznim intervjuima.

“S obzirom na to da gospodin Tegeltija ne odustaje od svog rijalitija i da u istom danu obavještava javnost da podnosi ostavku na sve funkcije u pravosuđu i istovremeno zakazuje redovnu sjednicu VSTS-a za 15. i 16. decembar, te da se na dnevnom redu nalaze i imenovanja na pravosudne funkcije, istakla bih da sam 10. 12. predložila članovima VSTS-a da se prije redovne sjednice održi vanredna sjednica, na kojoj treba razmotriti prethodni zaključak o Tegeltijinoj odgovornosti”, navodi u pisanoj izjavi za BN televiziju član VSTS-a Biljana Simeunović.

(NEZAVISNI/ BN )