Serwer u američkom Kongresu: Sankcionisati one koji zagovaraju nezavisnost RS-a

Novoizabrani predsjednik SAD se mora konsultirati s Europljanima o regiji Balkana, rekao je danas profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer, govoreći pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojem se raspravljalo o politici nove administracije za regiju Balkana.

Serwer je istakao kako u regiji postoje problemi u odnosima Srbije i Kosova kao i oni u Bosni i Hercegovini.

“Biden bi trebao konsultirati Europljane o regiji Balkana,” kazao je.

Kao i prethodni govornici tokom saslušanja pred Komitetom, i Serwer je istakao značaj Daytonskog mirovnog sporazuma u zaustavljanju krvavog rata u BiH, ali i ukazao na njegove nedostatke za daljnji napredak zemlje.

Serwer je istakao kako bi SAD trebala pritisnuti Europsku uniju da sankcionira one koji zagovaraju nezavisnost entiteta Republika Srpska.

Također, dodao je, potrebno je zaustaviti uplitanje Hrvatske i Srbije, te pomoći BiH da se kvalifikcira za EU članstvo.

Analitičar Janusz Bugajski je, kao i govornici prije njega, ukazao na ključne probleme u regiji, a to su odnosi između Srbije i Kosova, situacija u BiH kao i utjecaj Kine i Rusije.

Između ostalog naglasio je kako bi američka administracija trebala fokusirati na osjetljivosti u regiji koje Kremlin koristi.