Serwer: Biden će se vratiti tradicionalnoj američkoj politici na Balkanu

Profesor na vašingtonskom univerzitetu “Johns Hopkins”, Daniel Serwer, izjavio je da vjeruje da će biti velikih promjena u američkoj spoljnoj politici po dolasku nove adminstracije i da će se budući predsjednik Joseph Biden vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

“To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada ignorirati sve poteze Trumpove administracije”, kazao je Serwer za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Washington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trumpova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući mali korak u pravom smjeru.

“Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Schegenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi”, kazao je Serwer.

erwer dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dvije države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići. 

“Iskreno govoreći, mislim da je Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji će priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti”, kaže Serwer.

Na pitanje da li vjeruje da bi Srbija i Kosovo mogli da postignu sporazum u narednih nekoliko mjeseci, kao što to najavljuju visoki zvaničnici Evropske unije, Serwer kaže da su diplomate plaćene da budu optimisti, ali da on to nije.

“Nisam siguran kome bi u SAD taj posao mogao biti povjeren u narednih nekoliko mjeseci. Formiranje nove administracije potrajaće do proljeća i taj proces neće ići lako, tako da mislim da će za sve biti potrebno više vremena. Potrebno je da bude postignut dobar sporazum, a u ovom trenutku to možda još nije moguće”, rekao je Serwer.

(Foto: N1)