SDA: Pozdravljamo stavove zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti

Stranka demokratske akcije pozdravila je stavove koje su iznijeli predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini.

Iz te stranke navode da su suzbijanje secesionističke retorike, sankcionisanje kršenja Dejtonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida  i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Dejtonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudija u Ustavni sud FBiH) stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovine.

Tvrde da je SDA, sa svojim probosanskim partnerima, jedini politički blok u institucijama vlasti koja bezrezervno podržava navedene pozicije, jer je riječ o stavovima koji se zasnivaju na Ustavu, zakonu i općim civilizacijskim normama.

Pozivaju sve političke opcije i u vlasti i u opoziciji da pruže podršku takvim stavovima i stave ih u vrh svojih prioriteta, jer samo na taj način možemo graditi stabilno i uređeno društvo po ugledu na razvijena zapadna društva.

Također, smatraju neutemeljenim i štetnim stavove Rusije čiji je predstavnik tokom današnje diskusije pokušavao relativizirati odgovornost političkih opcija koje glorificiraju ratne zločince, negiraju istinu o zločinima, te neprestano prijete podjelom zemlje i kršenjem Dejtonskog sporazuma. 

– Podržavamo stavove koje je iznio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ali smatramo da je zadaća OHR-a i Upravnog odbora PIC-a da, nakon deklarativnih pozicija, zauzeti odlučniju praktičnu poziciju i konkretno djelovati na temelju obaveza preciziranih Dejtonskim sporazumom – saopćeno je iz SDA.