SDA odgovorila SDP-u: Suzdržite se od vrijeđanja lika i djela Alije Izetbegovića

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na komentar Socijaldemokratske partije (SDP) o stelama postavljenim u Gimnazijskoj ulici u Sarajevu, a na kojima su ispisani i citati prvog predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Iz SDA porucuju kako se oštro protive SDP-ovom pokušaju degradiranja časnog lika i djela Izetbegovića.

“Iako je SDP krenuo u preuranjenu kampanju za lokalne izbore usmjerenu protiv načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, Kantonalni odbor SDA zahtjeva da se SDP suzdrži od vrijeđanja lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a samim tim i osjećaja građana Općine Centar, Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine”, poručili su iz SDA.

Kako su naveli, u periodu nakon agresije, razaranja i opsade SDA je od Sarajeva napravila ekonomski centar jači od RS-a i prostor na kojem prava i slobode uživaju svi njegovi građani te kontinuirano daje podršku razvoju kulture i promovisanju vrijednosti koje je afirmisao i Izetbegović, a načelnik Ajnadžić, nakon što je obnašao komandne funkcije tokom agresije i taj period završio sa činom generala, danas doprinos izgradnji bolje lokalne zajednice i društva daje sa pozicije uspješnog načelnika.

Istakli su da se zalažu za slobodu misli i riječi, ali da, kako su naveli, odlučno odbacuju da stranka čiji je potpredsjednik Vojin Mijatović javno slavi 9. januar drži moralne i druge lekcije o bilo čemu a ponajmanje da se bavi analizom lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, saopćeno je iz SDA.

Podsjećamo, Socijademokratska partija je pozvala SDA da ispita porijeklo citata “Nauka otkriva, umjetnost stvara”, koji je pripisan Aliji Izetbegoviću, a u stvari pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Izetbegović prenio u svom pisanju.

“Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi ‘biseri’ Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću”, naveli su iz SDP-a.

(Foto:N1)