SDA: Građani godinama trpe samovolju Hadžibajrića

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Starom Gradu u Sarajevu reagirao je na otvoreno pismo uposlenika i aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u kojem su naveli da pravosudne institucije pokreću procese kojim, kako su istakli, pokušavaju narušiti njihov ugled.

“Panična reakcija odlazećeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića predstavlja brutalan i nedozvoljeni pritisak na pravosudne i policijske institucije te pokušaj ometanja pravosuđa. Pravosudne i policijske institucije moraju imati pravo na neovisnu i efikasnu istragu, ali je očito da Hadžibajrić smatra da on može biti iznad zakona”, naglasili su.

U SDA su, kako su saopćili, ohrabreni pokrenutim procesima.

“Građani Starog Grada već godinama trpe samovolju načelnika ohrabeni su činjenicom da na vidjelo izlazi istina o djelovanju aktuelnog načelnika koji je mandate iskoristio samo za vlastitu korist i u interesu svoje kriminalne klike. Došlo je vrijeme da Hadžibajrić položi račun i pravosudnim institucijama, ali i građanima na predstojećim lokalnim izborima”, poručili su.

Ocijenili su da rukovodstvo ove općine predvođene predvođeno načelnikom Hadžibajrićem narušava ugled ove lokalne zajednice.”Apsurdno je da Hadžibajrić istrage naziva narušavanjem ugleda, a jedino što on radi posljednjih godina je narušavanje ugleda Općine Stari Grad koja je od samog srca Bosne i Hercegovine, postala marginalna lokalna zajednica od koje koristi ima samo načelnik i njegovi najbliži saradnici”, saopćeno je iz SDA.

Podsjećamo, otvoreno pismo Općine Stari Grad je adresirano glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji, predsjednici Općinskog suda u Sarajevu Janji Jovanović, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji, premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, ministru unutrašnjih poslova Federacije Aljoši Čampari, ministru pravde Federacije Mati Joziću, premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministru unutrašnjih poslova KS-a Ismiru Juski, ministrici pravde i uprave KS-a Mersi Kusturi, visokom predstavniku Valentinu Inzku, šefu delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, njemačkoj ambasadorici Margaret Uebber, britanskom ambasadoru Matthewu Fieldu i francuskom ambasadoru Guillaumu Roussonu.